De fiscale opsporingsdienst FIOD kijkt naar mogelijke strafbare feiten van voormalige Nederlandse bestuurders en toezichthouders van het failliete installatiebedrijf Imtech.

Dat meldde De Telegraaf zaterdag op basis van een ingewijde. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat de zaak de interesse heeft van justitie, maar stelt dat er op dit moment geen formeel strafrechtelijk onderzoek loopt.

Imtech bezweek in augustus onder de financiële moeilijkheden die ontstonden na een groot boekhoudschandaal in Polen en Duitsland. Verscheidene onderdelen vonden onderdak bij nieuwe eigenaren, waardoor veel arbeidsplaatsen behouden zijn gebleven.

In Duitsland wordt wel al enige tijd strafrechtelijk onderzoek gedaan. De voormalige Duitse top van Imtech wordt onder meer verdacht van boekhoudfraude, omkoping en illegale prijsafspraken. Het bestuur in Nederland is tot nu toe buiten schot gebleven.

Onder de rader blijven

Volgens De Telegraaf houdt de FIOD alle bestuurders en toezichthouders tegen het licht, die het afgelopen decennium voor Imtech hebben gewerkt. De focus zou vooral liggen op de rol van oud-topman René van der Bruggen, zijn financiële rechterhand Boudewijn Gerner en president-commissaris Rudy van der Meer.

Rechercheurs van de opsporingsdienst horen diverse betrokkenen, heeft een betrokkene aan de krant laten weten. Daarbij probeert de FIOD volgens hem onder de radar te blijven om te voorkomen dat potentiële verdachten bewijsmateriaal vernietigen.

Beleggersvereniging VEB deed recent nog een oproep voor een onafhankelijk onderzoek naar alles wat zich bij Imtech heeft afgespeeld. De VEB heeft vijftien voormalige bestuurders en commissarissen van het bedrijf aansprakelijk gesteld voor de schade die aandeelhouders de laatste jaren hebben geleden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl